Rengas Haumean ympärillä: Pluton erikoinen naapuri

By | 14 lokakuun, 2021

Kaukana Fiery Staristamme ja ikuisen hämärän syrjäisessä osassa on hyvin piilotettujen, jäisten, jäätyneiden esineiden vyö, joka on piilotettu silmiltämme. Syvän siniset, raidalliset, jättiläisplaneetan kiertoradan reunalla, nämä oudot esineet, jotka koostuvat suuresta planeetanjäästä ja kalliosta, jotka tunnetaan kaukana Neptunus-auringostamme, tanssivat pimeässä. Tätä kutsutaan syrjäiseksi alueeksi trans-Neptune-putkilinja-Samaan aikaan kääpiöplaneettojen salaperäisen kvartetin talo: Pluto, Eris, Makemake ja Haumea. Haumea erottuu neljästä ihmeellisimmästä ja yllättävimmästä pienestä maailmasta erittäin pitkänomaisella muodollaan ja nopealla pyörimisnopeudellaan. Lokakuussa 2017 kansainvälinen tutkijaryhmä Andalusian astrofysiikan instituutin (Espanja) tähtitieteilijöiden johdolla julkaisi tutkimuksen lehdessä. Luonto paljastaa, että oudon muotoisella esineellä on jotain yhteistä rengasmaisen kaasujätin Saturnuksen kanssa. Tämä johtuu siitä, että pienen Haumean ympärillä on rengas.

Tämä kansainvälinen tarkkailukampanja pystyi selvittämään Haumean tärkeimmät fyysiset piirteet. Koska se osoittautui vaikeaksi tehtäväksi trans-Neptunuksen esineitä Pienen koon, heikon kirkkauden ja suurten etäisyyksien vuoksi, jotka erottavat tähtitieteilijät maan päällä, sitä on erittäin vaikea havaita. Mutta on olemassa tehokas, mutta monimutkainen tapa voittaa nämä vaikeudet. Tutkimus tähtien tukkeutuminen-ja näiden pienien esineiden kulkeminen tähden edessä (luoden jotain pientä pimennystä) osoittautui onnistuneeksi työkaluksi tähtitieteilijöiden työkalupakissa. Tähden okkulointi aiemmin antoivat tähtitieteilijöille mahdollisuuden määrittää kolmen muun kääpiön tärkeimmät fyysiset piirteet planeetalla: Pluto, Eris ja Makemake.

”Ennustimme, että Haumea kulkee tähden edessä 21. tammikuuta 2017 ja että kaksitoista teleskooppia kymmenestä eri eurooppalaisesta observatoriosta kokoontuu ilmiöön. Hän löysi Haumean ja oli yllättynyt siitä, että se oli paljon suurempi ja vähemmän heijastava kuin aikaisemmin Se on myös vähemmän tiheä kuin aiemmin luultiin. Ortiz 11. lokakuuta 2017 Andulus Astrophysics Institute (IAA-CSIC) Lehdistötiedote. DR. Ortiz IAA-CSIC, johti tutkimusta.

Haumea on hämmästyttävä kohde. Tämä johtuu siitä, että aurinkomme pyörii elliptisellä kiertoradalla, joka kestää vuosia. Se sijaitsee 50 kirjoitettaessa Tähtitieteelliset yksiköt (AU) Meidän auringosta. Yksi TO on yhtä suuri kuin keskimääräinen etäisyys maan ja auringon välillä, joka on noin 93 000 000 mailia. Haumea kiertää akselinsa ympäri 3,9 tuntia, mikä on paljon pienempi kuin mikään koko aurinkokuntamme yli sadan kilometrin pituinen esine. verrattiin rugbypalloon. Tuoreet tiedot osoittavat, että Haumea on 2320 kilometriä suurimmalla akselillaan – lähes sama kuin Pluto – mutta sillä ei ole maailmanlaajuista ilmapiiriä, kuten Plutolla. Haumean massa on noin kolmannes Pluton massasta ja vain 1/1400 omasta planeetastamme.

Neptunuksen jälkeen hämärävyöhykkeellä

Kaksi tähtitieteilijäryhmää vaativat tunnustusta Haumean löytämisestä. DR. Michael Brown ja hänen tiiminsä Kalifornian teknillisessä instituutissa (Caltech) Pasadenassa, Kaliforniassa, löysivät Haumean 6. joulukuuta 2004 kuvien perusteella, jotka he saivat 6. toukokuuta 2004. Raportin, jonka he aikovat esitellä kokouksessa, jossa julkistetaan löytö syyskuussa 2005. Lähes samaan aikaan Dr. Ortiz ja ryhmä, IAA-CSIC molemmat, molemmat Sierra Nevadan observatorio Espanjassa Haumea löytyi 7.-10.3.2003 otetuista kuvista. DR. Ortiz lähetti havaintonsa sähköpostitse Pienen planeetan keskus nin Kansainvälinen tähtitieteellinen liitto (IAU) Yö 27. heinäkuuta 2005.

Ymmärsin Pöytäkirja, pienen planeetan löytölupa, annetaan henkilölle, jolle se raportoi ensimmäisen kerran Pienen planeetan keskus jossa on riittävästi paikkatietoja ratan luotettavaan määrittämiseen. Se on myös etusijalla valittaessa nimeä, joka löytää luottoa. Kuitenkin, Ymmärsin Kun hän ilmoitti, että Haumeaa pidettiin kääpiöplaneetana 17. syyskuuta 2008, hän ei maininnut tutkimusmatkailijaa. Haumea, Caltechin tiimi ja tohtori Ortizin tiimi ehdottivat nimeä ”Ataecina” Iberian kevään jumalattarelle.

Haumea on yksi plutoidi. Plutoidit Ne ovat kääpiöplaneettoja Neptunuksen radan reunalla. Vaikka Haumean uskotaan olevan riittävän massiivinen pyörittääkseen muodon, joka on hydrostaattisessa tasapainossa sen painovoiman kanssa, se luokitellaan houkuttelevaksi planeetaksi, mutta ei tarpeeksi massiiviseksi puhdistamaan ympäristöään samankokoisista esineistä. Haumea oli ensimmäinen klassikko Kuiper Belt Facility (KBO) Vuonna 2006 Pienen planeetan keskusmutta tila muuttui. Nimellinen liikerata osoittaa, että Haumealla on heikko 7:12 kiertoradan resonanssi Neptunuksen kanssa, mikä tekee siitä resonoivan kohteen. Vaikka Haumeasta on löytöjä edeltäviä valokuvia, jotka on päivätty 22. maaliskuuta 1955, Palomar Mountain Digital Sky Survey, tarvitaan lisähavaintoja kiertoradan dynaamisen tilan tarkistamiseksi. The Palomarin observatorio Sijaitsee Kaliforniassa.

The Cooperin vyö Se on nimetty hollantilais-amerikkalaisen tähtitieteilijän Gerard Kuiperin (1905-1973) mukaan. Vuonna 1992 Vuoden 1992 ensimmäinen neljännes löydettiin ja tämä oli ensimmäinen Kuiper -putkilinja (KBO) Pluto nähdään sen jälkeen, kun amerikkalainen tähtitieteilijä Clyde Tombaugh (1906-1997) löysi sen vuonna 1930. Vuoden 1992 ensimmäinen neljännes, tiedossa oleva numero KBO: t kasvoi yli tuhannella. Lisäksi yli 100 tuhatta KBO: t, niiden, joiden halkaisija on yli 62 mailia, oletetaan olevan olemassa. 17. syyskuuta 2008 Haumea tunnustettiin kääpiöplaneetaksi Saan, ja sitten nimi annettiin Haumean, Havaijin syntymäjumalattaren, kunniaksi. Se on pienen planeetan määränpää 136108 Haumea.

Haumean pitkänomaisen muodon, suuren tiheyden, suuren albedon (muodostuu kiteisen vesijään kiiltävästä pinnasta) ja nopean pyörimisen katsotaan johtuvan pitkäaikaisesta jättimäisestä, katastrofaalisesta törmäyksestä. Tämä tuhoisa törmäys johti siihen, että Haumea oli toisen törmäyskohteen perheen suurin jäsen. Tähän perheeseen kuuluu vielä muutama trans-Neptunus-objektit (TNO), sekä Haumean tunnettujen kuiden duetti Heiiaka ja Namaka.

Haumean kiertoaika on 284 Maan vuotta perihelion (Kun se on lähimpänä aurinkoamme) 35 TOja 28 asteen kiertoradalla. Se on ohi afelion (Kun se on kauimpana auringostamme) Se oli yli 50 vuoden 1992 alussa ja nyt TO Meidän tähdeltä. Haumean kiertoradalla on enemmän epäkeskisyyttä kuin muilla perheenjäsenillä, ja tämän uskotaan johtuvan Haumean heikoista 7:12 kiertoradan resonanssista Neptunuksen kanssa. miljardia vuotta.

Haumea on myös etäisyyden kolmanneksi kirkkain asukas Cooperin vyö Pluton ja Makemaken jälkeen, ja se on helposti nähtävissä suurella amatööri -kaukoputkella. Se näyttää myös suuria kirkkauden vaihteluita 3–9 tunnin välillä, mikä voidaan selittää vain tämän pituisella kiertoajalla. Se on nopeampi kuin mikään aurinkokuntamme tunnettu tasapainokohde ja nopeampi kuin muut tunnetut yli 100 kilometrin halkaisijaltaan olevat kohteet. Vaikka monet tasapainossa olevat pyörivät esineet muuttuvat pyöreiksi palloiksi, Haumea erottuu joukosta, koska se muuttuu kolmiakseliseksi ellipsoidiksi, koska se pyörii niin nopeasti. Jos Haumea kääntyy nopeammin, se muodostuu käsipainoksi ja jakautuu kahteen eri osaan. Tämän nopean pyörimisnopeuden uskotaan johtuvan kahden pienen karhun ja muiden törmäysperheen jäsenten iskusta.

Haumean syntymäpaikka on kaukana, kylmä Cooper -vyöosoittaa ”perheen samankaltaisuuden” kanssa Asteroidin päävyö. Kuitenkin, Cooperin vyö on paljon leveämpi kuin Asteroidin päävyöSijaitsee Marsin ja Jupiterin välissä. Todella Cooperin vyö noin 20 kertaa leveämpi ja 20-200 kertaa suurempi Asteroidin päävyö. The Cooperin vyö Siellä on hyvin vanhoja jäädytettyjä esineitä, jotka jäävät aurinkokuntamme syntymästä noin 4,56 miljardia vuotta sitten. Vaikka asteroidit ovat yleensä kiviä ja metallia, useimmat ovat KBO: t koostuu jäädytetyistä haihtuvista aineista (jää), kuten vedestä, metaanista ja ammoniakista. Aurinkokuntamme salaperäisimpien satelliittien, kuten Saturnuksen Phoeben ja Neptunuksen Newtonin, uskotaan muodostuneen Auringossa. Cooperin vyö, mutta kauan sitten he kävelivät pois syntymäpaikastaan. Triton kiertää Neptunusta taaksepäin osoittaen, että se on kuu, jonka planeetan voimakas painovoima todella vangitsee paettuaan planeetalta. Cooperin vyö. Joten nyt Triton vierittää äitiplaneettansa väärään suuntaan, ja jonain päivänä hän todennäköisesti putoaa paksuun pilveen, joka peittää Neptunuksen. petollinen matka pois jäätyneestä syntymäpaikasta Cooperin vyö pitkään aikaan.

Pluton löytämisen jälkeen vuonna 1930 monet tähtitieteilijät alkoivat epäillä, etteikö aurinkokuntamme eläisi yksin pimeässä ja syvässä pakkasessa. Esimerkiksi vuonna 1930 yhdysvaltalainen tähtitieteilijä Armin O.Leuschner (1868-1953) ehdotti, että Pluto ”voisi olla yksi pisimmistä löydetyistä planeettakappaleista”.

Soita ympäri Haumea

”Yksi mielenkiintoisimmista ja odottamattomimmista löydöistä oli renkaan löytäminen Haumean ympäriltä. Vielä muutama vuosi sitten tiesimme vain, että renkaita oli olemassa jättiläisplaneettojen ympärillä; sitten tiimimme löysi äskettäin kaksi pientä ruumista Jupiterin ja Neptunuksen väliltä. kentaurien ympärillä on tiukat renkaat, jotka näyttävät suurelta yllätykseltä. Nyt olemme havainneet, että esineillä, jotka ovat kauempana kentaureista, suurempia ja joilla on hyvin erilaiset ominaisuudet, voi olla myös renkaita. ” Pablo Saritos-Sariz, 11. lokakuuta 2017 IAA-CSIC Press Bulletin. DR. Santos-Sanz on yksi organisaation muista jäsenistä IAA-CSIC Ryhmä, joka löysi renkaan Haumean ympäriltä.

Raporttien mukaan rengas sijaitsee oudon pienen Haumean päiväntasaajan tasolla käyttäen tähtien okkulointitekniikkaa. Tämä on sama kuin Hi’laka, Haumean suurin karhu, ja sillä on 3: 1 -resonanssi kääpiöplaneetan pyörimisen vuoksi. Tämä tarkoittaa, että renkaan muodostavat jäiset, jäätyneet hiukkaset pyörivät kolme kertaa hitaammin kuin oman akselinsa ympäri pienessä maailmassa.

”Renkaan muodostumiselle on erilaisia ​​todennäköisyyksiä; se voi johtua törmäyksestä toiseen esineeseen tai pintamateriaalin romahtamisesta planeetan suuren pyörimisnopeuden vuoksi”, sanoi tohtori. Ortiz. IAA-CSIC Press Bulletin.

Tämä löytö on tärkeä, koska se osoittaa, että rengas havaittiin ensimmäisen kerran a trans-Neptunuksen objektija osoittaa, että renkaiden olemassaolo voi olla suurempi kuin aiemmin luulimme – sekä omassa aurinkokunnassamme että muissa kaukana olevissa tähtijärjestelmissä, joissa vieraat planeetat voivat kohdata tähtiä, jotka palaavat oman Aurinkomme ulkopuolelle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *