Oletko valmis kollaasille?

By | 5 joulukuun, 2021

Kollaasien historia

Sana kollaasi keksittiin vasta 1900-luvulla (sitä lisää myöhemmin). Siitä huolimatta 1100-luvun japanilaiset kalligrafit liimasivat paperia ja kangasta kirjoitettujen runoihinsa taustaksi. Tämä tekniikka voidaan määritellä kollaasiksi. Itämaiset käsityöläiset käyttivät monimutkaisia ​​paperikuvioita käsintehtyihin kirjoihin 1400- ja 1500-luvuilla. Keskiajalla, noin 1200- ja 1300-luvuilla, taiteilijat kehittivät henkisiä kuviaan ja paneeli-ikoneitaan useista eri materiaaleista, mukaan lukien kultalehti (liimaan kiinnitetty kultaliima), kangas, koruja, jäänteitä ja käsintehtyä värillistä paperia. . Munkit loivat kauniita ja monimutkaisesti suunniteltuja kirjanmerkkejä rukouskirjoilleen. Kaikki nämä taiteelliset sovellukset ovat linjassa kollaasitekniikoiden kanssa.

1800-luvun alussa, kun kamerat ja valokuvaus tulivat käyttöön, perheet liimasivat kuvia romukirjoihin. Kaupallisia verhoja ja lampunvarjostimia, mukaan lukien valokuvat suosituista turistinähtävyyksistä ja eurooppalaisista maamerkeistä, tuotettiin laajalti, ja niistä tuli erittäin suosittuja koristeellisia kotitaloustuotteita.

Nykyaikainen kollaasi

Pablo Picasso ja Georges Brack liimasivat elementtejä maalauksiinsa vasta 1900-luvulla. Siitä tuli sitten sana ”kollaasi”, joka tarkoitti tietynlaista taidetta. Sana kollaasi tulee ranskan sanasta ”kaulus”, joka tarkoittaa ”liimattu tai liimattu”. Kollaasista tuli pian sana kuvaamaan uutta ja jännittävää taiteellista prosessia.

Kohtaus oli asetettu ja Picasso ja BRAC olivat pelaajia. Renessanssin ja romantiikan perinteinen, idealistinen, klassinen sisältö murentui. Impressionistit auttoivat tasoittamaan tietä tälle liikkeelle päättäessään piirtää paikallisia teemoja – julkisia puutarhoja, katedraaleja ja maalaiskujia. Claude Monet, kuuluisa impressionisti, on tehnyt paljon tutkimusta heinäsuovasta jatkuvasti muuttuvassa päivänvalossa. Ei siis ollut yllättävää, että taiteelliset pioneerit, kuten Picasso ja BRAC, käyttivät teatterilippuja ja julisteita ja sanomalehtileikkeitä maalauksissaan. Lopuksi, heidän mediamateriaaliensa käyttö on luonut nykyaikaisen laajan suuntaviivan modernille taiteelle:

(1) Mitä tahansa materiaalia voidaan käyttää taideteoksen luomiseen

2) Mitä tahansa ideaa voidaan käyttää taideteoksessa.

(3) Mitä tahansa tekniikkaa voidaan käyttää taideteosten luomiseen.

Nykyään kollaasi on vakiintunut taiteen muoto, joka käyttää tavallisia, arkipäiväisiä esineitä aiheina ja tarjoaa mielikuvituksellisen, provosoivan ja usein naurettavan näkökulman. Kollaasi muuttaa normaalin epänormaaliksi. Kollaasin tekemiseen tarvittavat taidot ovat sekä visuaalisia että fyysisiä. Fyysisiin taitoihin kuuluu esineiden yhdistäminen sävellyksen luomiseksi. Visuaaliset taidot vaativat silmää ja mieltä, joka on herkkä kohteen merkitykselle ja kontekstille.

Miten teet kollaasin?

Kollaasi alkaa eri materiaalien keräämisellä ”visuaalisen sanaston” luomiseksi. Sen pitäisi olla jotain, joka houkuttelee sinua. Murskaa lipastolaatikot, mene pihamyyntiin, sivu vanhalla valokuvallasi tai kaatopaikkasukellus. Usko vetovoimaasi saamiasi esineitä kohtaan. Muista, että kollaasissa käytetyt materiaalit voivat olla mitä tahansa: mitä tahansa paperia, kankaan palasia, lehtiä, ajopuuta, muoviastioita, ruohoa ja siemeniä, vanhoja koneita, ajopuuta, lehtiä jne. Mahdollisuudet ovat rajattomat! Aloita siis kerääminen! Aloita seuraavaksi tutkiminen ja kokeilu, kuinka voit yhdistää löytämiäsi esineitä kollaasin luomiseksi. Muista, että kollaasin perimmäinen tavoite on yhdistää materiaaleja uuden visuaalisen muodon luomiseksi. Mitä kollaasisi voi edustaa? Se voi puhua elämästäsi käyttämällä valokuvia ja muuta materiaalia, joka kuvastaa henkilökohtaista historiaasi. Se voi antaa lausunnon esimerkiksi osoittaen, mitä mieltä olet ilmaston lämpenemisestä ja ympäristöstä. Tai kollaasisi voi viedä sinut paikkaan, jossa olet aina halunnut käydä: trooppisen kauneuden paratiisiin tai utopistiseen kaupunkiin. Materiaalien kerääminen ja kokoaminen aktivoi mielikuvituksesi. Ja sitten ajatuksesi ja tunteesi ilmaistaan.

Kollaasi menetelmä

Kollaasi on paljon muutakin kuin tavaroiden leikkaamista ja liittämistä mattoalustalle. Vaatii taitoa katsoa ilmeisen pidemmälle. Jos esimerkiksi käyt läpi lehden sivuja ja leikkaat pois kaikki silmäkuvat ja järjestät ne sitten kuvioon, tämä olisi uusi tapa katsoa tuttua kuvaa eri tavalla. Useita kertoja toistuva kuva antaa itsensä kollaasikoostumukselle. Miksi? Joten voit nähdä jotain muuta! Kun katsot koostumusta, kuvio on aluksi selkeä, sitten pystyt tunnistamaan silmäkuvat. Kollaasikokoonpanossa silmäkuvista on tullut moduuli tai suunnittelun yksikkö.

Tässä on toinen esimerkki. Kuinka joukko valokuvia ja muuta materiaalia, joka on kerätty Las Vegasin matkaltasi, voidaan luoda kollaasiksi, joka edustaa aavikon auringonlaskua? Sinun on mentävä valokuvien ja muistoesineiden virtuaalista elementtiä pidemmälle ja muutettava se aavikon auringonlaskukonseptiksi. Sinun täytyy vain olla syrjivämpi muita ihmisiä kohtaan antamallasi avulla. Kun teet sen, voit päästä auringonlaskuun hyppäämällä keräämäsi sisältöön toiseen todellisuuteen!

Entä jos haluat luoda kollaasin, joka herättää 1950-luvun tunnelman? Tuon ajanjakson kuvien ja kuvien käyttö olisi tehokas, journalistinen tapa määritellä aikakausi. Voi kuitenkin olla tehokkaampaa valita 50 värin yhdistelmä keräämällä paljon vaaleanpunaista ja mustaa värillistä paperia ja sitten tekemällä löydetyistä papereista kuva suuresta valmiista autosta tai villakoiran hameesta. Miksi? Koska on normaalia käyttää 1950-luvulle liittyviä kuvia. 1950-luvun värimaailman valitseminen ja symbolin tai ikonin luominen siltä ajalta on luovampaa, vaativampaa ja visuaalisesti jännittävämpää.

Tässä on toinen esimerkki. Haluat luoda täydellisen kaupunkimaiseman kollaasin tunnettujen tuotteiden hahmoista ja logoista: Coca-Cola, Chevrolet, Palmolive ja John Deere jne. jonka leikkasit lehdestä. Tämä projekti tulee olemaan mielenkiintoinen ja tehokas. Metsäkohtauksen kuvaaminen näillä kaupallisilla kuvilla olisi kuitenkin haaste ja provosoivampi kommentti. Kaupallisen, hyvin tunnistettavan sisällön yhdistelmä papin kuvassa on paljon provosoivampaa ja katsojaa houkuttelevampaa. Jos joku näkee kauniin maiseman, kuvittele vaikutus, vasta tarkemman tarkastelun jälkeen koko maisema on luotu suuren yrityksen logosta!

Taikuuden ja kollaasin voima

Kollaasitaidot vievät kollaasin taikuuden askeleen pidemmälle: salaperäinen vuorovaikutus objektien välillä luo uuden kollaasikonseptin. Kuuluisa taiteilija Joseph Cornell esimerkiksi teki pieniä laatikoita, jotka sisälsivät outoja esineitä, kuten vanhoja leluja ja lelujen osia, peilejä, simpukoita, rihkamaa, kappaletta, julisteita, teatterilippuja ja postikortteja. Nämä laatikot, jotka ovat nykyään monien museoiden kokoelmissa ympäri maailmaa, ovat pieniä maailmoja, maagisia ympäristöjä, jotka usein herättävät vierailijoissa salaperäisen ja joskus pelottavan tunteen. Tämän reaktion aiheuttaa laatikossa olevien esineiden yhdistelmä. Esimerkiksi 1800-luvun korttipeli on yhtä mielenkiintoinen kuin sisältö, mutta yhdistettynä täytetyn varis ja vanhan rannekellon kanssa komposiittiobjektin merkitys muuttuu. Onko tämä tavaroiden yhdistelmä stimuloivaa? Varis itsessään on vain täytetty varis. Mutta yhdessä muiden esineiden kanssa se voidaan nähdä korppikotkana. Rannekello, vain vanha, käytöstä poistettu kello, voidaan nähdä ajan pysähtymisen symbolina muiden esineiden yhteydessä. Ja pelikortit, vain muinaiset pelikortit sinänsä yhdistettyinä esineinä, voivat olla onnen symboli.

Taiteilija Robert Rauchenberg asetti yhden maalauksensa keskelle täytetyn vuohen renkaineen. Yhdistelmä oli silmiinpistävä, ei pelkästään renkaita kuluttavan vuohen erikoisuuden vuoksi, vaan myös siksi, että maalauksesta on tullut alusta tai jalka tälle uteliaalle esineelle. Kollaasissa kahden tai useamman esineen tai kuvan yhdistelmä voi aiheuttaa alitajuisen reaktion. Katsojat eivät ehkä täysin ymmärrä, miksi kollaasi on pakollinen, mutta he reagoivat voimakkaasti riippumatta siitä: joko hämmentyneenä, kiehtoneena, karkotettuna, peloissaan tai yllättyneenä.

Tässä on esimerkki: Kuuluisan taiteilijan Lucas Samarasin teoksissa taiteilija käyttää aiheena yksinkertaista tuolia. Mutta hän liimasi neulan siihen ja peitti sen kokonaan. Tuoli itsessään tarkoittaa periaatteessa mukavuutta ja rentoutumista. Pinnoilla peitetty tuoli kuitenkin muuttuu anti-tuoliksi – esineeksi, joka on suljettu ja herättää negatiivisen konnotaation. Yleisö saattaa ajatella, että tämä ei ole tuoli, jolla haluan istua, kiitos.

Epätavallisesta normaaliin

Kollaasin voima ja taika on loppujen lopuksi tehokkainta, kun kollaasissa olevien esineiden tai kuvien välillä on merkitysjännitys. Kollaasitaitojen kunnioittaminen kulkee tavallisesta epätavalliseen. Aloittelija voi liittää kuvan autosta mattotaululle tietyllä tavalla. Kollaasi ei ole muuta kuin mainoskopio. Kollaasien käytön taitojen kehittäminen voi kuitenkin tuoda uusia oivalluksia. Esimerkiksi kuva päällekkäin ja monessa rivissä olevasta autosta kääntää kuvan toiseen merkitykseen: ehkäpä näiden kauniiden uusien ajoneuvojen kaikki romuerät päätyvät eriin. Tämä tekee kuvasta paljon provosoivamman katsojalle ja tuo mukanaan suuremman, kiinnostavamman kannanoton.

Kollaasin todellinen voima ja taika piilee kollaasitaitojen oppimisessa, jotta kuvien käännös tekee mitä tahansa, luo voimakkaan ja provosoivan sommitelman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *